Opbaren en rouwbezoek

Opbaren houdt in dat familie en vrienden de overledene nog kunnen zien. U kunt ervoor kiezen om de overledene wel of niet op te baren. Iedereen kan zelf bepalen of men opgebaard wilt worden. Dat kan in een woonhuis (al of niet thuis) of in een uitvaartcentrum.

Het is in Nederland een gewoonte om de avond voor de uitvaartdag een afscheid te organiseren. Bij katholieken gebeurt dat in de kerk en heet het avondwake. Nu steeds meer familieleden en vrienden verspreid over Nederland wonen, willen velen niet 2 keer een lange reis maken. In dat geval adviseren wij om het persoonlijk afscheid van de overledene te doen voorafgaand aan de bijeenkomst. Dat kan thuis, in een uitvaartcentrum of op de plaats waar de afscheidsbijeenkomst plaatsvindt. Daarvoor moet u extra tijd reserveren en zijn extra kosten aan verbonden.

Thuis opbaren

Thuis kan dat op bed of in een kist of op een plank. Wij adviseren alle mensen die afscheid komen nemen om de overledene zo min mogelijk aan te raken en zeker niet meer te kussen. Na het kussen van een overledene kunt u blaasjes op uw lippen en in uw mond krijgen. Was na elke aanraking met de dode uw handen goed.
In alle gevallen gebruiken we een koeling onder de overledene. Bij een thuisopbaring komen we dagelijks langs om de apparatuur te controleren en te kijken hoe het met de overledene gaat. Elke overledene reageert anders; dat is afhankelijk van leeftijd, leefwijze, ziekte en gebruikte medicijnen. Het voordeel van thuisopbaring is dat u elke moment van de dag afscheid kunt nemen en zelf kunt bepalen wie wanneer komt. Het persoonlijk afscheid nemen kan thuis in alle rust in een vertrouwde omgeving plaatsvinden.

Uitvaartcentrum

Indien de ruimte of de situatie thuis niet geschikt is, kunt u gebruik maken van de diverse uitvaartcentra in Amsterdam. De bezoektijden zijn 's middags en aan het begin van de avond en duren in de regel maar 3 kwartier. Als u meer tijd wilt reserveren, adviseren wij u dat tijdig aan te geven. Ook bezoeken buiten de gebruikelijke tijden zijn mogelijk. Daar zijn extra kosten aan verbonden.

Uitvaartcentra in Amsterdam

Centrum: Zandpad (bij Vondelpark) www.skluitvaart.nl >
Oost: Zaaiersweg, bij Middenweg; wegens verbouwing gesloten.
Zuid: Frederik Roeskestraat (bij begraafplaats Buitenveldert) www.uitvaartcentrumzuid.nl >
West: Willem Roelofstraat (zijstraat Postjesweg) www.yarden.nl >
Osdorp: Ookmeerweg (bij begraafplaats Westgaarde) www.pc.nl >
Noord: Bezaanjachtplein, de Banne (bij het IJ-ziekenhuis) www.pc.nl >
Amstelveen: Startbaan www.uitvaartcentrumbouwens.nl >

Geen rouwbezoek

Indien u geen rouwbezoek wilt, kan de overledene in een mortuarium blijven. Een mortuarium is een gekoelde ruimte (ongeveer 4 graden). Ziekenhuizen en sommige verpleeghuizen hebben een mortuarium. Het gebruik van een mortuarium is meestal goedkoper dan een uitvaartcentrum. De ruimten bij mortuaria zijn meestal niet ingericht voor rouwbezoek.

De laatste jaren heb ik heel wat uitvaarten meegemaakt, dat krijg je als je ouder wordt. Heel verschillende uitvaarten. Ik zie iets universeels bij alle mensen die met verlies te maken krijgen: Of je gelooft of niet, iedere uitvaart raakt aan de eigen essentie, aan het diepste weten over leven en dood.

Chris

Terug