Begrafenis

Er zijn in Nederland twee soorten graven; algemene graven en familiegraven.

Algemeen graf

In een algemeen liggen meerdere personen die elkaar niet kennen. Voor een algemeen graf is de minimale en tegelijk maximale huurtermijn 10 jaar. Het verlengen van de huurtermijn van een algemeen graf is niet mogelijk. De plaats van een algemeen graf kunt u niet kiezen; deze wordt aangewezen door de begraafplaats. Een echtpaar kan dus nooit samen in één algemeen graf begraven worden.
De ruimte op het graf deelt u met de andere huurders. Dat betekent dat u maar een deel van de oppervlakte van het graf kunt gebruiken voor beplanting of een grafmonument.

Sommige begraafplaatsen (zoals De Nieuwe Ooster) hebben twee soorten algemene graven; zand- en keldergraven. In een zandgraf liggen meestal drie overledenen en in een keldergraf liggen vijf overledenen.

Eigen- of familiegraf

Een eigen graf huurt men minimaal voor 20 jaar. Dat is landelijk geregeld. Na die 20 jaar kan men elk jaar de huur verlengen. Eigen graven bestaan er in verschillende klassen; hoe dichter bij de ingang of langs een breed pad zijn meestal de duurste graven. Ook grotere graven zijn duurder. Samen met een medewerker van de begraafplaats kiest u zelf een eigen familie graf. Zij weten welk graf vrij is. Men moet bij een eigen graf vooraf kiezen hoeveel mensen er maximaal in begraven gaan worden. Later kan dat alleen tegen zeer hoge kosten veranderd worden. Let u erop dat sommige gedeelten van begraafplaatsen specifieke voorschriften kennen. Vraag naar deze voorschriften voor u uw keuze maakt. Een eigen graf kan men alvast reserveren. Dan betaalt u elk jaar een bedrag voor de onderhoudskosten.

Begraafplaatsen in Amsterdam

  • Amsterdam-Oost: Begraafplaats De Nieuwe Ooster >, Kruislaan. Begraafplaats de Nieuwe Ooster bestaat sinds 1894. Het park heeft een monumentale status.
    Er zijn twee aula's; één grote met 100 zitplaatsen en een kleine met 25 zitplaatsen.
  • Amsterdam-Zuid: begraafplaats Zorgvlied >, Amsteldijk bestaat sinds 1870 en in 1895 kwam door de gemeentelijke herindeling Zorgvlied binnen de grenzen van Amsterdam te liggen, maar het is nog steeds onderdeel van de gemeente Amstelveen. De aula heeft 50 zitplaatsen. Dat aantal is met 50 uit te breiden door stoelen te huren en deze in de twee zijbeuken te laten zetten.
  • Amsterdam-Buitenveldert: de katholieke begraafplaats Buitenveldert >, Frederik Roeskestraat bestaat sinds 1835. De nieuwe kapel is in 1994 gebouwd en heeft 100 zitplaatsen.
  • Amsterdam-West: katholieke begraafplaats Sint Barbara > aan de Spaarndammerdijk bestaat sinds 1893 en heeft een kapel met 80 zitplaatsen. De kapel heeft geen ramen en dus geen daglicht.
  • Amsterdam-West: begraafplaats Vredenhof > aan de Haarlemmerweg bestaat sinds 1896. De aula biedt plaats aan 50 personen. Vredenhof heeft een echte Amsterdamse gemoedelijke sfeer, ook wel de begraafplaats van de Jordaan genoemd.
  • Amsterdam-West: begraafplaats en crematorium Westgaarde > aan de Ookmeerweg in Osdorp bestaat sinds 1971 en is sinds 1997 onderdeel van de PC Hooft groep. Westgaarde heeft twee aula's; in de Vondelaula zijn 150 zitplaatsen en in de kleine afscheidskamer is plaats voor 25 personen.
  • Amsterdam-Noord: De Noorderbegraafplaats > aan de Buikslotermeerdijk heeft een aula uit 1931. In de komende jaren zal een uitbreiding en vernieuwing plaatsvinden.
  • Diemen: begraafplaats Rustoord > aan de Weesperstraat 84 bestaat sinds 1791 en heeft een kleine kapel met 50 zitplaatsen.
  • Diemen: rooms-katholieke begraafplaats Sint Petrus Banden > aan de Hartveldseweg 25 achter de kerk bestaat sinds 1910.
  • De begraafplaatsen van de dorpen Buiksloot , Durgerdam, Holysloot, Nieuwendam, Ransdorp, Schellingwoude en Zunderdorp zijn in handen van de beheerder van De Noorderbegraafplaats >. Alleen personen die in het dorp wonen of geboren zijn of een familiegraf hebben, kunnen daar begraven worden.

Prijzen Er is een enorme variatie in soorten graven, vandaar dat het onmogelijk is alle prijzen op onze website te plaatsen. U kunt de website van de begraafplaats bekijken of de prijslijst opvragen.

Gedenkbeeld

Voordat u een grafmonument of gedenkbeeld laat maken, vraag vooraf de voorschriften op van de begraafplaats of gedenktuin van het crematorium. Het zou zonde zijn als u iets laat maken, dat achteraf niet geplaatst mag worden.



De laatste jaren heb ik heel wat uitvaarten meegemaakt, dat krijg je als je ouder wordt. Heel verschillende uitvaarten. Ik zie iets universeels bij alle mensen die met verlies te maken krijgen: Of je gelooft of niet, iedere uitvaart raakt aan de eigen essentie, aan het diepste weten over leven en dood.

Chris

Terug