Condoleance

Condoleren is laten weten dat men meeleeft met de nabestaanden. Ook wel deelneming betuigen. Dat kan op verschillende manieren: mondeling of schriftelijk. Hieronder staan verschillende vormen beschreven, waarvan u er een kunt uitkiezen die voor u van toepassing is.

Mondeling condoleren

Mondeling condoleren kan men vanaf het moment dat men weet dat iemand is overleden. Als u graag in de dagen tussen overlijden en de uitvaart telefoontjes krijgt, dan kunt u het best uw telefoonnummer op de rouwkaart zetten. Dat nodigt mensen uit om te reageren en u kunt uw verhaal kwijt.
Mondeling condoleren kan elk moment tijdens de uitvaart en bij een begrafenis al bij het graf. Wilt u een formele condoleance, dan staat de familie op een rij en zijn lange gesprekken niet mogelijk. Wilt u liever wat langer met een paar mensen spreken, dan is een informele condoleance aan te raden. Dan gaat de familie niet op een rij staan, maar verspreidt zich in de ruimte waar de condoleance plaatsvindt. De familie kan dan zelf naar de mensen toe gaan of men laat de mensen naar zich toekomen.

Schriftelijk condoleren

Er zijn vele vormen van schriftelijk condoleren:
  1. Men kan een condoleancekaart kopen of maken en deze versturen of meenemen naar de uitvaart. Als u dit laatste een goed idee vindt, dan kunt u dat op de rouwkaart zetten.
  2. Men kan een kant en klaar condoleanceboek gebruiken. Hierin kunnen de gasten alleen hun naam en adres opschrijven. Deze boeken hebben wij in de kleuren zwart, grijs, blauw, groen en bordeauxrood.
  3. U kunt een blanco boek gebruiken als condoleanceboek. Het voordeel daarvan is dat men er naast naam en adres ook een persoonlijk woord in kan opschrijven. Een blanco boek is vooral prettig als een overleden thuis opgebaard ligt. Dan kan iedereen die afscheid komt nemen daarin persoonlijke herinneringen opschrijven. Wij hebben diverse blanco boeken op voorraad; van groot tot heel klein, van heel simpel tot heel luxueus ingebonden.
  4. Het nadeel van één condoleanceboek is dat er zich gauw een lange rij wachtenden vormt. Wij hebben daar een oplossing voor bedacht; voorgedrukte losse condoleancekaarten. Op de voorkant kan men naam en adres opschrijven en op de achterkant is ruimte voor een persoonlijk woord. Deze condoleancekaarten leveren wij GRATIS bij de uitvaart.
  5. Wilt u een persoonlijk herinneringsboek aan de overledene samenstellen? Dan kunt op de rouwkaart zetten dat men bijvoorbeeld op een A4-tje persoonlijke herinneringen aan de overleden opschrijft en eventueel van illustraties voorziet.

De laatste jaren heb ik heel wat uitvaarten meegemaakt, dat krijg je als je ouder wordt. Heel verschillende uitvaarten. Ik zie iets universeels bij alle mensen die met verlies te maken krijgen: Of je gelooft of niet, iedere uitvaart raakt aan de eigen essentie, aan het diepste weten over leven en dood.

Chris

Terug